Bloghopper
Image default
Hobby en vrije tijd

Paardrijden ? De verschillende soorten sporen en hun functie !

De verschillende soorten sporen en hun functie

Sporen zijn een hulpmiddel bij het paardrijden. Het is de bedoeling dat sporen de hulpen van de ruiter naar het paard verfijnen. Sporen zijn niet om mee te straffen! Sporen zijn metalen beugels die je met riempjes (sporenriempjes) kunt vastmaken aan de hak van je laars. Het is belangrijk dat de ruiter de hulpen met sporen weet te doseren, anders word het paard-onvriendelijk. Dat is ook de reden dat er veel mensen tegen het rijden met sporen zijn.

 

De verschillende soorten sporen welk je kan gebruiken

Er zijn verschillende soorten sporen. Het is afhankelijk van je paard welke sporen er geschikt zijn voor jullie. Nu zal ik een aantal bekende sporen noemen :

Deze sporen hebben minder kracht en zijn dus ook niet zo scherp

  • Sporen met een bolletje

Dit zijn de vriendelijkste sporen, dit komt door het bolletje aan het uiteinde.

  • Sporen met een punt

Dit kun je de onvriendelijkste spoor noemen, dit komt doordat hij erg scherp is.

  • Sporen met een draaiend wiel
  • Sporen met een grof wiel
  • Sporen met een fijn wiel

De sporen met wieltjes zien er grof uit, maar de wieltjes hebben juist een beschermende werking. Wanneer de ruiter de spoor aanlegt, draait het wieltje weg.

Er zijn ook verschillende lengtes van sporen. Een lange spoor is scherper, want je kunt de hulpen beter doorgeven. Men kan zeggen welke sporen er over het algemeen scherp en niet scherp zijn, maar het hangt heel erg af van de manier van gebruiken. Wanneer een ruiter constant loopt te prikken met een niet-scherpe spoor, is het vervelender dan wanneer een ruiter een scherpe spoor correct gebruikt. Zelf rijd ik ervaren paarden het liefst met een fijn wieltje. De hulpen komen duidelijk door en het wieltje draait weg langs de buik van het paard waardoor ik hem niet onnodig pijn doe.

 

Het juiste gebruik van sporen tijdens het paardrijden

Het is de bedoeling dat wanneer de ruiter het onderbeen aanlegt, de spoor het paard niet constant raakt. Pas wanneer de ruiter de hulp wil verfijnen, kan de spoor worden ingezet. Bij sporen met wieltjes is het de bedoeling dat ze “rollen” langs het paard.

In dit filmpje kun je zien wat sporen zijn en hoe je ze gebruikt: 

Het gebruik van sporen

 

Prijzen en merken

Er zijn meerdere merken op de markt die sporen verkopen.

De bekendste zijn:

  • HKM,
  • Horka  of
  • Harry’s Horse.
  • Busse

De prijzen kunnen varieerden van ongeveer €10 tot €50. Houd webshops of outlets met ruitersport aanbiedingen in de gaten voor leuke acties of bijzondere sporen. Zelf heb ik een veel goedkope paardrijspullen gekocht via Happyhorsedeal wat aanzienelijk kan schelen. Voor een normale simpele spoor betaal je niet veel, maar er zijn veel variaties mogelijk! Met of zonder diamantjes, zilver of gouden sporen enzovoort. Ook met de sporenriempjes kun je creatief zijn. Er zijn sporenriemen verkrijgbaar met of zonder lak, met glitters, gemaakt van croco leer of zelfs een naam gegrafeerd op het sporenriempje is mogelijk. Voor ieder wat wils!

 

Ik hoop dat je veel gehad hebt aan dit artikel

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/sporen.html