Bloghopper
Image default
Bedrijven

Overkappingen – meer van je tuin genieten

Overkappingen, maar die heten toch gewoon veranda’s? Nou, je kunt inderdaad op een veranda genieten van het buitenleven, ook als het weer wat minnetjes is. Een veranda is een overdekte serre, soms van glaswanden voorzien. Een veranda zit altijd aan het huis vast. En daarmee wordt meteen het verschil met een overkapping duidelijk. Die hoeft namelijk niet per se aan het huis vast zitten. Die kun je ook gewoon midden in je tuin ‘planten’. En waar een veranda mogelijk van wanden voorzien kan zijn, is dat bij een overkapping niet het geval. Vier poten met een dak, verder komt het object niet. Bovendien wordt een veranda vaak ook iets omhoog aangebracht terwijl je onder een open kap het gras op dezelfde hoogte ziet groeien als rondom.

Overkappingen: mag het er eentje meer worden?

Wel willen mensen graag een overkapping om die te gebruiken als hun leefruimte buiten en dan enigszins beschut door de felle zon of een hoosbui. Ook heel handig om er een elektrische barbecue aan het werk te zetten of om er een buitenfeestje in te organiseren. In het algemeen ga je met een overkapping wat langer buiten zitten en stoor je je niet aan een regenbuitje. Breekt de zon ineens erg door, dan kun je met een lamellen overkapping de lamellen open kantelen. Laat dat zonnetje maar komen. Er zijn ook mensen die geen genoeg krijgen van overkappingen en best een redelijke tuin daarvoor hebben. Die bestellen dan twee aaneengesloten overkappingen, eentje om lekker te loungen en een tweede die een jacuzzi overkapt.

De juiste plek voor je overkappingen

Tuin en overkapping moeten wel op elkaar afgestemd worden. Dat is afhankelijk van hoe de tuin ten opzichte van de zon ligt. Met een tuin op het zuiden heb je veel meer zon dan eentje op het noorden. Check waar in de tuin het langst het zonlicht komt en waar je de meeste schaduw hebt. En laat je dan goed voorlichten over welke overkapping voor jouw tuin het beste gaat werken. Je hebt ze namelijk ook met een lichtstraat erin verwerkt of met een compleet glazen dak. En denk er even over na of een aluminium exemplaar goed zou staan of dat je toch liever voor een houten exemplaar gaat. Grootste verschillen: aluminium is zo’n beetje onderhoudsvrij en hout heeft een meer natuurlijke uitstraling tussen je struiken en planten. 

Buitenruimte uit je tuin snoepen

Qua locatie kun je een overkapping aan je huis vastmaken. Juridisch gezien geldt elke overkapping als een aan- of uitbouw, dus tot een aantal m2’s mag dat vergunningsvrij, tenminste als je achter je huis aan de slag gaat. Het grote voordeel van zo’n kap op palen direct bij je achterdeur is dat je als het regent niet nat wordt zodra je je huis verlaat. En ook visueel lijkt de overkapping dan wel wat op een serre. Je snoept zo wat van de tuin af en krijgt meer woonruimte. Terwijl je toch van de buitenlucht geniet.

De luxe van lamellen

Een van de trends van de laatste tijd zijn overkappingen waarvan de kap uit lamellen bestaat. Lamellen kun je zo draaien dat het onder de kap en vaak ook in de ruimte van je huis die dicht bij de overkapping staat, minder of meer licht kan worden. Je kunt dus via de lamellen gaan spelen met zon en schaduw.