Bloghopper
Image default
Eten en drinken

Hoeveel water heb ik per dag nodig?

De meeste mensen weten dat het belangrijk is om iedere dag genoeg te drinken. Je hoort veel mensen zeggen dat je een bepaald aantal liter water per dag nodig hebt. De meeste mensen hebben het over twee liter, maar wat klopt nu echt? Hoeveel water heb je per dag nodig? In dit artikel vertellen we jou daar graag meer over.

Gemiddelde hoeveelheid

Een volwassen persoon heeft gemiddeld zo’n anderhalf tot twee liter per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Daarvoor zal je dus zo’n zes tot acht glazen water per dag moeten drinken. Je kunt ook kiezen voor een plastic flesje water: deze bevat een halve liter, waardoor je maar drie of vier flesjes per dag hoeft te drinken. Echter is dat voor een gemiddeld persoon. Als je wilt kun je namelijk ook heel specifiek berekenen hoeveel water jij precies nodig hebt.

Bereken hoeveel water je nodig hebt

Je hebt er misschien nog nooit eerder van gehoord, maar je kunt daadwerkelijk berekenen hoeveel water je per dag nodig hebt. Je kunt namelijk de volgende formule gebruiken: 0,03 x je lichaamsgewicht. Dat is de hoeveelheid water dat je elke dag moet drinken.

Omstandigheden

Onder bepaalde omstandigheden zal je vanzelfsprekend meer water drinken. Als het erg warm buiten is ben je sneller geneigd om een glas water te pakken. Ook als we ziek zijn is het belangrijk dat je extra veel drinkt. Het is daarom belangrijk dat je altijd minimaal anderhalf liter water drinkt zodat je niet uitdroogt.

Kan je ook te veel water drinken?

Maar kan je dan ook te veel water drinken? Iedereen weet natuurlijk dat water goed voor je is, maar te veel water is ook weer niet goed. Als je zo’n acht tot tien liter water per dag drinkt kunnen je nieren dit niet meer zo goed verwerken. Dat heeft gevolgen voor het evenwicht tussen natrium in het bloed en het water in je lichaam. Aangezien dat verstoort raakt kan dat gevolgen. Je lijf raakt in de war en het water komt naar je hersenen. Acht liter water staat gelijk aan maar liefst 16 plastic flesjes van een halve liter per dag. Dat drink je dus niet zomaar!

Plastic is eigenlijk geen goed idee

We hebben het hier de hele tijd gehad over plastic flesjes water, maar wist je dat het ook veel duurzamer kan? Je kunt namelijk drinkflessen bedrukken: dat is een veel duurzamere keuze. Je kunt deze flesjes namelijk gewoon opnieuw vullen en je hoeft dus geen plastic flesjes meer te kopen. Daarmee bespaar je niet alleen, maar draag je ook je steentje bij aan een beter klimaat.