Bloghopper
Image default
Wijn

Hoe kiest u een wijnklimaatkast?

Het kiezen van een wijnklimaatkast is afhankelijk van uw wensen en behoeften. Sommige zaken lijken heel erg voor de hand liggend, maar zijn toch belangrijk om eerst te overwegen.

Gelijkmatigheid

Gelijkmatigheid van de temperatuur in een wijnklimaatkast is essentieel voor het goed bewaren van wijn. Wijn kan verslechteren als het is opgeslagen op een plek waar er grote temperatuurschommelingen zijn.

De ideale opslag temeperatuur is afhankelijk van de dichtheid van de wijn. Mousserende wijnen, witte wijnen en rode wijnen kunnen het beste worden bewaard tussen de 7 en 15 graden Celsius. Wijnklimaatkasten met 1 temperatuurzone laten koude lucht zakken in de kast om verschillende zones te creeren, maar steeds meer fabrikanten maken kasten met separate compartimenten waardoor wijn kan worden bewaard bij verschillende temperaturen.

Wijnrekken

Wijnrekken zijn er in allerlei vormen en maten. Zijn het vaste rekken of kunnen ze verwijderd worden om meer opslagcapaciteti te creeren? Standaard wijnrekken zijn vaak alleen maar geschikt voor de de standaard maat fles. Heeft u een grotere fles dan kunt u deze niet kwijt.

Geluidsniveau

Een wijnklimaatkast kan erg gehorig zijn en is zeker iets om mee rekening te houden als deze in het woongedeelte van uw huis geplaatst gaat worden. Dit kan heel storend zijn. Sommige wijnklimaatkasten maken bijna geen geluid en anderen weer wel. Dit is ook afhankelijk van het type motor dat in de wijnklimaatkast zit. Er zijn compressoren en thermo elektrisch gekoelde wijnklimaatkasten. Het laatste type is erg stil, maar weer duurder in aanschaf. Zet u de wijnklimaatkast in de garage of in de kelder dan is het geluidsniveau weer geen issue.

Energieverbruik

Wijnklimaatkasten zijn niet bijzonder efficient op het gebied van energieverbruik. Door de temperatuur in te stellen, verbruikt u meer of minder stroom, maar sommige wijnklimaatkasen verbruiken soms wel twee keer zoveel als anderen. Let dus goed op het energielabel.

Andere kenmerken

Veel wijnklimaatkasten hebben digitale temperatuurcontrole die is te bedienen zonder dat de deur hoeft te worden geopend. Dit helpt om de temperatuur nog meer consistent te houden. Andere modellen hebben watertanks om een hoog genoeg vochtgehalte te creeren zodat kurken en labels niet uitdrogen.

Voor meer informatie, bezoek onze website wijnklimaatkast 2 zones

http://wijnklimaatkast2zones.nl