Bloghopper
Image default
Boeken en Tijdschriften

Zwijgen is beter van Theo-Henk Streng: Italiaanse maffiaroman voor kinderen

‘Zwijgen is beter… In de greep van e maffia.’

De maffiaroman ‘Zwijgen is beter’ door Theo-Henk Streng is een spannend boek voor kinderen vanaf 9 jaar. ‘Zwijgen is beter’ verscheen bij uitgeverij Barbanera.

In het boek volgt de lezer de belevenissen van twee jongens. Vincenzo is een rustige jongen die van voetballen houdt en graag naar school gaat. Net als de rest van Calabrië weet hij dat je de ‘ndrangheta – de maffia in het zuiden van Italië – beter met rust kan laten. Zolang je dat doet en af en toe de andere kant opkijkt, laat de maffia jou ook met rust.

Anders is dat voor Tancredo. Hij wordt opgevoed door zijn oom Luciano, die voor de ‘ndrangheta werkt. Hij wil niets liever dan in een goed blaadje te komen staan bij de hoogste baas, de capo don Gustavo Ancone.

Don Ancone leeft al jaren ondergedoken in de bergen van de Aspromonte. Toch geeft hij nog altijd de bevelen en wordt er door iedereen gedaan wat hij zegt.

Op een dag is Vincenzo onbedoeld getuige van een wrede ontvoering. De zoon van de politiechef wordt meegenomen naar de oude molen.

Vincenzo wordt door Tancredo onder druk gezet om vooral niets te zeggen, zeker als zijn leven hem lief is. Vincenzo besluit zich aan de beruchte zwijgplicht – de omertà – te houden. Maar toch laat de ontvoering hem niet los.

Zeker niet als hij doorkrijgt dat de maffia de politie onder druk zet om drie gevaarlijke criminelen vrijuit te laten gaan.

Uiteindelijk is het een rondreizende poppenspeler die Vincenzo’s ogen opent en hem het verschil tussen zwijgen en praten uitlegt. Vincenzo’s keuze zal grote gevolgen voor hem hebben.

Met ‘Zwijgen is beter’ illustreert misdaadauteur Theo-Henk Streng de situatie zoals die voor veel kinderen in Zuid-Italië is: opgroeien in armoede, zien hoe de locale maffia het voor het zeggen heeft en zichzelf verrijkt en zelf maar proberen zo gelukkig mogelijk te worden. Of juist die droom om zelf deel uit te maken van de maffia en ook over veel geld te beschikken en in dure auto’s te kunnen rijden.

De kwestie ‘ga ik praten of houd ik mijn mond?’ is het belangrijkste thema in dit verhaal. Gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, maar er wordt ook de nodige uitleg gegeven. Het is namelijk niet aannemelijk dat de doelgroep van 9 jaar en ouder alle ins en outs van de maffia kent. Deze worden gedoceerd aangereikt en voegen zeker iets toe aan de beleving van het verhaal.

Theo-Henk Streng schreef eerder misdaadboeken voor oudere kinderen, zoals ‘De Nalatenschap’ en ‘Uitgebroken’ bij uitgeverij Holland. Ook schreef hij boeken over kinderen die in problematische situaties opgroeien, waaronder ‘Daar komen de rebellen’ en ‘Verraad in Rio’ (uitgeverij Delubas). Theo-Henk Streng is de winnaar van schrijfwedstrijd WriteNow! 2005.

‘Zwijgen is beter’ is gepubliceerd bij uitgeverij Barbanera en uitgekomen op 1 maart 2020. Het boek telt 119 pagina’s en is geregistreerd onder ISBN 9789491666186.

 

https://www.boekenbestellen.nl/boek/zwijgen-is-beter/9789491666186