Bloghopper
Image default
Zakelijk

Werken met stagiairs? Dit zijn de wetten en regels

Het werken met stagiairs kan een enorm goede uitkomst zijn voor je bedrijf. Het inzetten van deze talenten is echter niet geheel vrijblijvend. Bij het werken met stagiairs komen namelijk een aantal wetten en regels kijken waar jij van op de hoogte moet zijn. We zetten ze op een rijtje. 

Dus, bezig met een stagiair zoeken? Neem dit artikel dan even door, zodat je op alles voorbereid bent. 

Welke wetten gelden? 

De wetten die voor stagiairs gelden zijn de Arbowet en de Arbeidstijdenwet in de vorm waarop je die gewend bent. De stagiair is voor het bedrijf echter geen echte werknemer. Hij of zij krijgt namelijk geen echt loon, maar hoogstens een onkostenvergoeding. Daarnaast heeft de stagiair geen arbeidsovereenkomst maar een stageovereenkomst, waar dus andere regels voor gelden. Maar, waar je wel rekening mee moet houden is dat voor de Arbowet de stagiair wel gewoon als werknemer wordt gezien. Op zich logisch, want de veiligheid van iedereen op de werkvloer moet kunnen worden gegarandeerd. 

Voor de werkgever 

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van de mensen die op je werkvloer rondlopen. Daarbij horen dus vanzelfsprekend ook stagiairs. Zorg dus voor een goede werkomgeving. Denk aan een eigen bureau, voldoende ruimte, goede stoelen etc. Zijn er werkzaamheden waarbij de stagiair beschermingsmiddelen nodig heeft, zoals handschoenen, laskappen of andere attributen, dan dien je deze ook te bekostigen. Voor stagiaires die jonger dan zestien jaar zijn, is een stageovereenkomst verplicht. Deze moet ook worden ondertekend door één van de ouders van de stagiair. Je moet ook een aanspreekpunt hebben voor de stagiair. Deze stagebegeleider is de aangewezen persoon die ervoor moet zorgen dat de stagiair veilig en gezond aan het werk is. Ook dient diegene in veel gevallen als aanspreekpunt voor de scholen. 

Stagiaires 

In veel gevallen wordt de stagiair door de wet beschermt, zoals dat ook bij werknemers gebeurt. Het is belangrijk om je te beseffen dat het bij stagiairs vaker gaat om een jonge, en risicovollere groep. Zorg dus dat je duidelijke afspraken maakt en dat je alles gefaciliteerd hebt om de stageperiode tot een succesvol einde te brengen. Verdiep je in de afspraken en wetten en houdt contact met de school als de stagiair niet naar behoren functioneert.  

Reiskostenvergoeding 

Wat tot slot nog handig is om te weten, is dat een stagebedrijf niet verplicht is om reiskosten te vergoeden. Bied je een stage in Groningen aan en komt de stagiair uit de randstad? Dan zou je je scheel betalen en dat kan niet de bedoeling zijn. Nu is het echter wel zo dat veel stagiaires gratis kunnen reizen. Mochten er daarnaast nog reiskosten worden gemaakt dan doe je er goed aan om toch wel (een deel van) de kosten te vergoeden. Ze krijgen immers al niet veel betaald.