Bloghopper
Image default
Bedrijven

Wat is DeFi? De nieuwste trend in cryptocurrency

Een nieuwe trend op het gebied van cryptocurrency is DeFi. De afkorting DeFi staat voor: Decentralized Finance. Steeds vaker is er DeFi nieuws op de tv. Deze beweging gebruik gedecentraliseerde netwerken en blockchains om traditionele financiële producten om te zetten in transparante protocollen die werkt zonder tussenkomst van personen.

Door de jaren heen hebben computers in elke industrie een hoop verandering gebracht. Elke innovatie bouwt voort op een ander. Datzelfde geldt voor de financiële sector.

Het verschil in tegenstelling tot cryptocurrencies

Mensen die handelen in Bitcoin of andere cryptovaluta, doen dit zonder dat zonder tussenpersonen. Er is dus geen medewerker nodig van de bank om een transactie af te ronden. Zo hou jij als handelaar de volledige controle over de transactie.

Crypto heeft ervoor gezorgd dat de uitgifte en het beheer van waarde gedecentraliseerd is. ook de richting van alle cryptocurrencies, op Bitcoin na, wordt bepaald door een centrale partij. XRP door Ripple, VET door VeChain enzovoorts. Deze projecten worden beheerd door gedecentraliseerde bedrijven.

Het doel van DeFi

DeFi heeft als doel om een financieel systeem te ontwikkelen dat voor iedereen toegankelijk is. Technologieën zoals het internet, cryptocurrencies, cryptografie en blockchain geven ons de mogelijkheid om gezamenlijk een financieel systeem op te bouwen zonder dat er centrale autoriteiten nodig zijn.

Bijna alle DeFi toepassingen zijn ontwikkeld op de Ethereum blockchain. Ethereum fungeert, net als Bitcoin, op een gedeeld grootboek waarin digitale waarde wordt bijgehouden. Normaal gesproken gebeurt dit door autoriteiten. Bij Ethereum gebeurt dit door deelnemers die het netwerk vormen. Het gebeurt dus op een gedecentraliseerde manier.

Voorbeelden van veelvoorkomende DeFi-toepassingen

DeFi wordt toegepast voor meerdere producten en diensten. Misschien komen deze voorbeelden jou wel bekend voor.

De sector leen- en uitleenplatformen is de snelst groeiende sector waarbij DeFi wordt toegepast. Net als bij de traditionele banken storten gebruikers geld en verdienen ze rente aan het vermogen dat zij uitlenen. Dit gebeurt allemaal zonder tussenkomst van banken of andere partijen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of de afspraken door de andere partij worden nagekomen.