Schemerschakelaar in laten bouwen

Een schemerschakelaar zorgt er door middel van een fotocel voor, dat uw buitenverlichting automatisch ingeschakeld wordt. Deze schakelaars worden onder andere toegepast voor straatverlichting, verlichting van uw oprit of parkeerplaatsverlichting. Er bestaan meerdere types, met of zonder tijdsklok, met opbouw- of inbouwsensor en eventueel met LED-statusmelding. Een schemerschakelaar inbouw heeft hierbij veel voordeel. Deze schakelaars zijn er van merken zoals Klemko of B.E.G.

Door het meten van de lichtsterkte van de omgeving en eventueel een tijdsklok, “weet” de schakelaar wanneer hij de verlichting in moet schakelen. Hoeveel dit is, kunt u zelf instellen aan de hand van uw wensen. U kunt hierdoor uw buitenverlichting laten branden wanneer u dat wilt, en een veilig gevoel ’s nachts combineren met energiebesparing. Zo hoeft u zelf niet het licht aan en uit te schakelen wanneer dat nodig is.

Om een voorbeeld te geven van verschillende lichtsterktes: zonnig daglicht heeft een lichtsterkte van 15.000 lux, op een bewolkte dag is dit slechts 1000, terwijl de lichtsterkte op een heldere nacht nog maar 0,1 lux is. U kunt zelf bepalen wanneer u extra buitenverlichting nodig heeft, en de schakelaar zorgt ervoor dat u hier geen omkijken meer naar heeft.

Een schemerschakelaar inbouw heeft als grote voordeel, dat hij door de losse sensor in veel verschillende soorten armaturen past. De sensor is vaak eenvoudig los te koppelen door middel van een connector, en de inbouw van de hele schakelaar vergt weinig tijd of specialistische kennis. Ook is het eenvoudig om de gewenste lichtsterkte in te stellen, zeker als u kiest voor een schakelaar met LED-indicatie. Zo weet u wanneer het licht aangaat. Met deze voordelen is deze schakelaar voor u vaak de beste keuze.

https://www.installatievakwinkel.nl/schakelmateriaal/schemerschakelaar