Bloghopper
Image default
Kunst en Kitsch

Oorbellen voor een graf?

Als grafkunstenaar krijg ik regelmatig bijzondere aanvragen voor grafmonumenten. Zo werd ik onlangs nog gevraagd om een monument met oorbellen te ontwerpen.

Kristal glas

Wie kent het niet: Swarovski kristal? De een vindt het prachtig en voor een ander is het maar kitsch. Swarovski glas is herkenbaar aan zijn extreme helderheid. Daniel Swarovski, de zoon van een traditionele Boheemse glassnijder, ontwikkelde in 1892 een nieuwe glassnijmachine. Hiermee kon hij preciezer dan ooit glas snijden dat resulteerde in een bijzondere schittering.  Helaas is veel Swarovski kristal gewoon niet mooi en neigt het naar dure kitsch.

Swarovski in grafmonumenten?

Aanvankelijk had ik dan ook zo mijn twijfels (of zoals je wilt vooroordelen) bij haar suggestie om Swarovski kristal aan het grafmonument toe te voegen. Maar toen ik me er in ging verdiepen en voorbeelden zag van echt mooie kristallen veranderde mijn aarzeling in enthousiasme. Het zou inderdaad een geweldige toevoeging kunnen zijn.

Toen zag ik de website regenboogboom.nl t. Voor ieder kristal dat via de website gekocht wordt doneren de eigenaren een gratis kristal aan een ziek kindje in een ziekenhuis of instelling. Ze brengen ze ook nog eens zewlf langs!  zelf. De meeste kinderen zijn dol op de regenboogjes in het glas.

Wie was Swarovski?

Daniel Swarovski de zoon was van een traditionele Boheemse glassnijder vond in 1892 een  snijmachine uit die een revolutie veroorzaakte. Vanaf dat moment kon hij preciezer dan ooit tevoren glas snijden. Een extreem heldere schittering werd op deze manier in het glas bereikt. En tot op de dag van vandaag is Swarovski glas aan deze helderheid herkenbaar.

Om een nog luxere schittering en uitstraling te stopte Daniel Swarovski veel tijd en energie om een exclusieve glanscoating te ontwikkelen. Samen met Dior (het bekende modehuis) creëerde hij de coating ‘Noorderlicht’  ook wel “Aurura Borealis” genoemd.

Meer persoonlijk

We zien uitvaarten en grafmonumenten steeds meer persoonlijk en uniek worden. Vrijwel alle  uitvaarten zijn inmiddels samengesteld met en door vrienden en familie. Ook willen nabestaanden inspraak bij het maken van het grafmonument of grafsteen.

Grafmonumenten leveranciers maken steeds vajker exclusieve producten waarin men op verzoek  Swarovski kristallen verwerkt. Sosm is dit regelrechte kitsch, maar niet zelden ontstaan letterlijke juweeltjes.

Een voorbeeld van een grafmonument 

De moeder wilde graag een monument op het graf van haar dochtertje. Het meisje was tijdens haar leven gefascineerd door oorbellen en sieraden. Met haar grote bos krulletjes en vriendelijke gezichtje stond eigenlijk iedere oorbel haar geweldig. Ze was er verzot op en bezat een grote collectie.

Daarom vroeg de moeder of er een grafmonument met oorbellen ontworpen kon worden.

Met de grafkunstenaar hing ze de kristallen aan gekrulde staaldraden die verwijzen naar de bos krulletjes van het meisje. Het boompje ontspruit uit een hart dat gevuld is met witte steentjes. Aan de binnenzijde van het hart graveerden we, onzichtbaar voor bezoeker, een speciale tekst op verzoek van de moeder. “Als ik maar weet dat mijn boodschap voor haar erin staat. Dat is voor mij voldoende. Anderen hoeven dat niet te lezen”

Resultaat: een bijzonder grafmonument

Sta je voor het grafmonument met Swarovski kristallen dan krijg je echt het gevoel dat dit voor een meisje is. De swaorvski kristallen aan de gekrulde draden geven je de associatie van oorbellen. Aan de wens van de moeder om oorbellen in het grafmonument van haar dochtertje te verwerken is op originele en eigenzinnige wijze gedaan.

Oorbellen voor een graf? Ja maar dan wel die van Swarovski kristal!

Memorabel Afscheidsmonumenten

Memorabel Afscheidsmonumenten nodigt nabestaanden uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van een persoonlijk grafmonument. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken. Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

www.memorabel.nl
Moezelstraat 72
8226LB Lelystad
06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/