Iedereen kan geniet wel eens van een pilsje, de een wat meer als de ander. Waarschijnlijk heb je ook je favoriete soort. Dit kan een merk zijn, of een type bier. Meer alcohol, minder alcohol, zachte smaak of juist heel intens. Maar wat nu als je zelf een pilsje mocht gaan brouwen, jouw eigen persoonlijke bier! Dit is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. In deze blog lees je er alles over. Wij nemen je stap voor stap mee in het brouwproces.
Hoe het gaat
Je wist het misschien nog niet, maar er worden granen gebruikt om bier te brouwen. Een goed excuus om tegen je partner te zeggen als je weer eens teveel gedronken hebt. Deze granen noemen ze mout. De eiwitten die in de mout zitten worden door de aanwezigheid van zetmeel omgezet in suikers. Voordat dit mogelijk is moet je de mout malen. Dit proces het schroten.
Het mengen en mixen van mout met warm water noemt met maischen. Op deze manier kun je het zetmeel omzetten in suiker. Wanneer de pan een graad of 60 heeft bereikt ontstaan deze suikers.
Vervolgens ga je proberen de mout van het water te scheidden. Vanaf dit moment krijgen de granen van het mout een andere naam: bostel. Het gescheiden water noemt met wort.
Het wort uit de vorige stap moet nu aan de kook gebracht worden. Dit duurt 1 tot 1,5 uur. Tijdens het koken wordt de bitterheid en het aroma van het bier bepaald.
Hygiëne staat bij deze stap voorop. Wanneer je de wort hebt gekookt ga je deze laten afkoelen tot zo’n 20 graden. Tijdens dit afkoelen wordt het wort extra gevoelig voor bacteriën. Het koelen dient zo snel mogelijk te gebeuren.
Je bent bijna klaar. Nu het wort afgekoeld is, ga je deze in een vergistingsemmer doen. Bewaar deze emmer op kamertemperatuur voor het beste resultaat. Vervolgens ga je bottelen. Dit betekent dat je koolzuur gaat aanbrengen. Open de vergistingsemmer en voeg vervolgens wat suiker toe. Bravo! Jouw eerste persoonlijke biermerk is een feit! Lukt het niet met een bepaalde stap, zoek dan informatie op de website van brouwpunt.nl.
|
https://brouwpunt.nl/ |