Bloghopper
Image default
Aanbiedingen

Hanglampen kopen? Hier moet je op letten

Ben je van plan om nieuwe hanglampen te kopen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn in de winkel namelijk honderden hanglampen te koop. Het aanbod is al snel overweldigend. Een keuze maken is dus niet eenvoudig.

Dat is gelukkig verleden tijd, want met behulp van deze tips vind je in enkele seconden de ideale hanglamp voor jouw huis. 

Bij de aankoop van hanglampen moet je rekening houden met:

  • De richting van de lichtstraal
  • Het ontwerp van de lamp
  • De lengte van de pendel

Richting van de lichtstraal

Hanglampen kopen start met de keuze van de lichtstraal. Heel simpel uitgelegd is dit de richting naar waar het licht zich verspreidt. Bijvoorbeeld: een lamp met een open kap of een transparante kap zal in alle richtingen licht geven. We spreken dan van een 360° lichtverspreiding. Deze hanglampen zijn erg goed voor het gebruik als basisverlichting. Ze zullen de volledige ruimte met licht vullen. Daarnaast zijn er nog hanglampen die enkel naar beneden licht geven. Die noemt men ook wel eens downlighters. Deze hanglampen worden vaak opgehangen boven tafels (in de eetkamer of keuken). 

De keuze van een lichtstraal is dus al een eerste manier om het grote aanbod hanglampen te verkleinen.

Ontwerp van de lamp

Misschien wel de belangrijkste factor die meespeelt bij de aankoop van hanglampen is het ontwerp van de lamp. Je wilt natuurlijk een mooie lamp die bij de rest van het interieur past. Dan is het maar goed dat er zoveel verschillende stijlen te koop zijn: modern, industrieel, vintage, retro, futuristisch, klassiek … noem maar op. 

Je denkt er waarschijnlijk aan om in dezelfde stijl als het interieur te blijven. Toch kan een mix verrassend goed uitpakken. Een vintage hanglamp in een moderne keuken zal niet misstaan. Hetzelfde geldt voor een industriele lamp in een landelijk interieur. Stijlen mixen is zeker het proberen waard!

De lengte van de pendel

Het klinkt misschien banaal, maar de lengte van de pendel (de koord die de lampenkap met het plafond verbindt) is wel degelijk van belang. Vooral als je een hoge ruimte, bijvoorbeeld een vide, wil verlichten, moet je ervoor zorgen dat de pendel voldoende lang is. Voor meer klassieke toepassingen maakt dit niet uit.

https://www.gerowonen.be