Bloghopper
Image default
Eten en drinken

Bijzondere chocolade trends dit jaar

Sommige soorten chocolade  en ingrediënten, die erin worden verwerkt, zie je elk jaar terugkomen. Het feit dat je in de lijst van ingrediënten zout ziet, lijkt misschien vreemd, maar heeft een hele logische verklaring. Zout in combinatie met suiker heeft een versterkend effect op de smaakbeleving van de zoetigheid in chocolade. Ons lichaam krijg hierdoor een signaal om de zoete smaak van chocolade goed te kunnen waarnemen. Zout is dus geen voorbeeld van een trendy en opvallend chocolade-ingrediënt van 2018.

Voorbeelden van andere effectieve ingrediënten

We blijven nog even bij de basisingrediënten van chocolade, wat eeuwenlang op ‘het toneel’ staat en naar verwachting ook zal blijven. Noten zijn een voorbeeld van een andere ingrediënt, die niet behoort tot de bijzondere ingrediënten. Nootjes in chocolade zorgen voor de knapperige sensatie, die veel mensen zo appreciëren. Besjes en vruchten zijn ook van die toevoegingen, die voor een grote variatie zorgen in de chocolade schappen. 

Nu wordt het tijd om te kijken naar de ontraditionele chocolade twists die 2018 met zich meebracht!

Welke trends in chocolade vallen dit jaar op?

Tea chocolate

Thee chocolade? Jazeker. Denk eens aan de populaire warme drank “Chai”. Een zoete mix van (zwarte) thee, kruiden en melk. Wanneer je het nog niet hebt geproefd, kies dan de volgende keer eens voor de Chai chocolade. Wanneer een liefhebber bent van de arabische of aziatische keuken, is het zeker het proberen waard. De aroma’s van kardemom, gember, peper en kaneel zorgen voor een exotische smaakbeleving bij het eten van je favoriete chocoladereep.

Chocolade van lavendel

Een bloem in chocolade? Absoluut. Wanneer je op een zomerse dag door een tuin loopt met veel lavendelplanten, ruik je de zachte, zoetige en dominante geur van deze mooie bloem. Wat chocolatiers met chocolade doen is het verwerken van lavendelolie.

Superfood!

Goji-bessen, zaadjes, spirulina, paddestoeltjes, kurkuma…? Superfood! En niet zomaar verwerken in je (wok) schotels, maar de smaak proeven bij het eten van chocolade. Dit is met zekerheid een trend die bijzonder is en dit jaar een grote entree maakt.

Cocos

Denk niet meteen aan Bounty chocolade, maar een verfijnde verwerking van cocosmelk. Hoogstaande chocoladeproductie is een culinair hoogstandje en de kwaliteit stijgt met het jaar. Chocolade van cocosmelk is niet alleen maar smakelijk, maar een mooi alternatief voor mensen met lactose intolerantie of een specifieke allergie.

Sesampasta of tahin

Tahin is een andere benaming voor sesampasta. Een ander product is een paradepaardje voor dit oosterse ingrediënt: hummus. Vaak zijn het juist de onverwachte combinaties, die zorgen voor een nieuwe en onweerstaanbare smaak. Soms worden deze nieuwe culinaire combi’s geboren door een foutje van de chefkok, soms ook niet. Hoe dan ook, chocolade met tahin is hier een voorbeeld van.

Bezoek eens een chocoladeproeverij en ervaar zelf deze en andere nieuwe trends in de chocoladewereld.

https://www.chocolatecompany.nl/