Bloghopper
Image default
Toerisme

Activiteiten Antwerpen

Activiteiten Antwerpen

 

Antwerpen fr. Anvers, z.-flam. Antwerpn) is een stad in het Vlaams Gewest van België. De tweede (na Brussel) stad van het land, de grootste stad van Vlaanderen. Het administratieve centrum van de provincie Antwerpen. De stad ligt aan beide oevers van de Schelde. De zeehaven is een van de twintig grootste havens ter wereld en de tweede in Europa na de haven van Rotterdam [2].

 

Etymologie
Volgens de folklore die weerspiegeld wordt in het standbeeld voor het stadhuis, komt de naam van de stad van de legende van de mythische reus Druon Antigone, die bij de brug over de Schelde woonde en degenen die de rivier overstaken, beschuldigde. Degenen die weigerden te betalen, stonden voor een verschrikkelijk lot: de reus scheurde hun handen af ​​en gooide ze in het water. Maar op een dag werd de reus verslagen door een Romeinse soldaat genaamd Brabo, die zijn hand afhakte en in de Schelde gooide. Volgens de algemene overtuiging was het deze gebeurtenis die de naam van de stad vooraf bepaalde: vertaald uit het Nederlands betekent “hand werpen” “een hand gooien”. [3]

Geschiedenis
Hoofd artikel: Geschiedenis van Antwerpen
De exacte datum van het uiterlijk van het kasteel van Sten en de stad is onbekend, hoogstwaarschijnlijk gebeurde dit niet eerder dan de 7e eeuw.

In de 15e eeuw, toen het Huis van Bourgondië over Nederland regeerde, waren bijna alle buitenlandse handelsvertegenwoordigers in Antwerpen.

Bij het uitbreken van de Nederlandse revolutie koos Antwerpen de kant van de rebellen, omdat de protestanten overheersten onder de koopliedenklasse. [4] In 1585 werd de stad belegerd en ingenomen door de Spaanse troepen van Alexander van Parma. Om deze reden trok de economische activiteit snel naar het noorden, voornamelijk naar Amsterdam. In 1589 was de bevolking van Antwerpen gedaald tot 42.000 inwoners.

De Vrede van Münster verleende de Republiek land aan beide oevers van de monding van de Schelde en verliet de stad Antwerpen voor de Spanjaarden, waardoor de scheiding van Antwerpen van de zee werd verzekerd, wat de sluiting van de scheepvaart op de Schelde (nid.) Russisch betekende. en de vernietiging van de handelsactiviteiten van de stad.

De heropleving van de stad begon met de machtsovername in Frankrijk van Napoleon, die besloot een militaire haven in Antwerpen te creëren. Bij decreet van 21 juli 1803 werd Antwerpen uitgeroepen tot de eerste zeehaven in Noord-Frankrijk en tot 1813 waren de Fransen bezig met de bouw van een scheepswerf en twee grote dokken in de haven, die 33 miljoen frank kostte [5], evenals de uitbreiding van de Schelde om de nadering van grote schepen naar de stad [6]. Napoleon veranderde Antwerpen in een enorme marinebasis voor zijn vloot, geschikt voor 42 [7] linieschepen.

In 1830, tijdens de Belgische revolutie, riep Chasse, hoofd van het Antwerpse garnizoen, op 17 oktober de staat van beleg uit. Chasse hield twee jaar stand in de citadel en uiteindelijk, na de belegering van de citadel door de Fransen en de Belgen, in december 1832, moest hij zich overgeven aan maarschalk Gerard, die het bevel voerde over de Franse troepen in België.

Bij het bepalen van de staatsgrens van België, die in 1834 van Nederland scheidde, stelde Talleyrand, om smeergeld van de Nederlandse koning, voor om van Antwerpen een “vrije stad” te maken onder het protectoraat van Engeland. Door het daaruit voortvloeiende schandaal moest de diplomaat ontslag nemen. Niettemin werd Antwerpen toch onderdeel van België.

Ondanks de teruglopende economische rol van Antwerpen bleef het een belangrijk artistiek en cultureel centrum van Zuid-Nederland.

Aan het einde van de 19e eeuw brak een nieuwe periode van economische groei aan, geassocieerd met de uitbreiding van de haven. Antwerpen was de eerste stad die de Wereldkampioenschappen turnen in 1903 organiseerde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trok het Belgische leger zich na de nederlaag in Luik terug naar Antwerpen. Het beleg van Antwerpen duurde slechts 11 dagen. Antwerpen bleef tot de wapenstilstand onder Duitse bezetting.

In 1920 werden de Olympische Zomerspelen van 1920 gehouden in Antwerpen.

Economie
Volgens de American Association of Port Authorities (AAPA) was de haven van Antwerpen in 2005 de 17e grootste (tonnage) haven ter wereld en de tweede na de haven van Rotterdam in Europa.

Groot industrieel centrum: petrochemische industrie, machinebouw en andere industrieën, kernenergie.

Antwerpen is ’s werelds diamantverwerkings- en handelscentrum. Groot educatief centrum: Universiteit Antwerpen, meerdere middelbare scholen. De stad heeft een van de hoogste werkloosheidscijfers van het land.

 

 

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html