In een horecazaak staan de gasten centraal, maar ook het eten dat je serveert. Daarom is hygiëne en een schone omgeving enorm belangrijk. Dit is namelijk essentieel voor jouw reputatie, maar natuurlijk ook voor de gezondheid van jouw gasten. Zorg er daarom voor dat jouw horecazaak er spic en span uitziet. We zetten hieronder een aantal tips voor je op een rij waar je op kunt letten. 1. Focus op de keuken zelfDe keuken zelf, de plek waar het allemaal gebeurt als je het hebt over het bereiden van eten, moet natuurlijk altijd blinkend schoon zijn. In een horecazaak gebruik je overigens allerlei apparatuur, pannen en bestek om het eten te kunnen bereiden. Dat betekent ook dat er op deze apparatuur en benodigdheden allerlei vuil komt te zitten zoals vet en vuil. Het is belangrijk om al deze onderdelen goed schoon te maken. Controleer ook zeker op verborgen vuil dat je niet zo 1-2-3 ziet, zoals onder de werkbanken en in de gootstenen. Een schone en vetvrije keuken zorgt er niet alleen voor dat het hygiënisch in orde is, maar het zorgt er ook voor dat je er langer van kunt genieten omdat het langer meegaat. Het is slim om hiervoor een checklist te maken hoe je het bij kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan taken die je dagelijks moet schoonmaken en wie welke taken op moet pakken. Staat er binnenkort ook een zeer grondige schoonmaakbeurt op de planning, of taken die dagelijks niet uitgevoerd kunnen worden? Dan is het belangrijk dat je dit door een professioneel bedrijf laat uitvoeren. Zij zorgen ervoor dat jouw keuken tot in de puntjes weer gereinigd wordt: dieptereiniging keukens is daarom zeker een must. 2. Denk aan de ventilatie en luchtkanalenDaarnaast is het belangrijk dat er in jouw keuken een afzuigsysteem zit. Dit om de vieze en nare luchtjes naar buiten te kunnen vervoeren. Toch is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd dit afzuigsysteem en de luchtkanalen laat reinigen. Er kan namelijk vet en stof in de luchtkanalen ophopen, en dit kan ervoor zorgen dat het systeem minder goed werkt en natuurlijk kan het ook zorgen voor gevaarlijke situaties. Zorg er daarom voor dat je de ventilatie en de luchtkanalen niet vergeet schoon te maken. Het schoonmaken luchtkanalen kun je ook uit handen geven aan een bedrijf dat is gespecialiseerd in professionele reiniging. Zo weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt, en je krijgt een certificaat na de reiniging. 3. Vloeren en oppervlakkenOok is het belangrijk om dagelijks de vloeren schoon te maken. Tijdens het bakken en braden kan er natuurlijk ook vuil op de vloeren terechtkomen, en daarnaast loop je ook heel wat in- en uit in de keuken. Een schone vloer is dan ook een must in een horecazaak. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag de vloeren schrobben. Naast de vloer is het ook belangrijk dat je oppervlakken dagelijks reinigt, zoals het werkblad van de keuken. Om ervoor te zorgen dat je dit goed kunt bijhouden, is het slim om iedere keer na het gebruik het oppervlak schoon te maken. Maak ook gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen. 4. De ruimte waar de gasten komenNaast dat het belangrijk is om de keuken goed schoon te houden, is het ook zeker belangrijk om net zo veel aandacht te besteden aan de ruimte waar de gasten komen. Jouw gasten moeten natuurlijk ook ontvangen worden in een schone, hygiënische ruimte. Jouw gasten laten plaatsnemen aan een tafel met nog allerlei etensresten is natuurlijk een no go. Zorg er daarom voor dat je deze tafels en ruimtes ook dagelijks goed schoonmaakt, en dit geldt natuurlijk ook voor de toiletten voor de gasten. |